New York City, USA

Lentomme laskeutui Newarkin kentälle New Jerseyhin. Sieltä nappasimme Amtrak-junan suoraan Manhattanille. Penn Stationilla harkitsimme matkustavamme metrolla hotellille, mutta nälkäisenä ja väsyneenä lipunmyyntiautomaatti osottautui liian monimutkaiseksi ja päädyimme taksijonon jatkoksi.

New Yorkin hotellit ovat verraten kalliita ja päädyimme ottamaan huoneen West Villagesta The Janesta, joka oli yksi halvimpia ja kustansi noin 100 dollaria yöltä. Hyttimäinen huone oli pikkuruinen, vain 4,5 m2, varustettuna kerrossängyllä ja peilillä. Säilytystilaa oli pienissä laatikoissa sänkyjen alla ja lattiatilaa oli sen verran, että mahduimme juuri ja juuri molemmat seisomaan huoneeseen. Pölyä oli joka paikassa, ja Elinan lakanoista löytyi liimautuneena vanha purkka (vähän noloa myöntää, muttemme jaksaneet valittaa asiasta illalla vaan lakana vaihdettiin vasta seuraavana päivänä). Viimeiseksi kahdeksi yöksi vaihdoimme neljän tähden hotelliin Wall Streetille.

image

image

New York on nähtävyyksien mekka, ja katseltavaa riittäisi vaikka kuukaudeksi. Meillä oli aikaa viikko, joka oli aivan riittävästi yhdeksi kertaa. Ostimme Citypassin 116 dollarin hintaan, jolla pääsi kuuteen eri nähtävyyteen. Kuitenkin kaupungin omissa museoissa, kuten Metropolitan Museum of Artissa ja Natural History Museumissa pääsymaksun määrä oli vapaaehtoinen, ja todennäköisesti halvemmalla olisi päässyt ostamalla liput vain paikanpäältä erikseen, jos kehtaa maksaa pienempiä summia kuin kehoitettu hinta (suurin osa kehtasi). Monissa museoissa on myös ilmainen sisäänpääsy tiettyinä aikoina viikossa ja jos ruuhkat eivät haittaa, näitä hyödyntämällä voi säästää kymmeniä dollareita. http://www.nyc-arts.org/collections/35/free-museum-days-or-pay-what-you-wish on sivusto, jolta löytyy tietoa eri museoiden pääsymaksuista. Kuljimme kaupungissa lähinnä metrolla, joka oli helppo, edullinen ja nopea tapa matkustaa. Viikon rajaton matkakortti maksoi 31 dollaria ja sillä sai käyttää myös busseja. Kävellen Manhattanin aluetta olisi ollut oikeastaan mahdotonta kierrellä.

Empire State Building on New Yorkin kolmanneksi korkein rakennus. Se piti korkeimman rakennuksen asemaa 40 vuoden ajan, kunnes hävisi WTC-torneille 70-luvulla. Sisällä voi kuunnella ilmaisesta puhelimeen ladattavasta ohjelmasta esittelykierrosta mm. tornin rakennusvaiheista samalla kun kiertelee eri näköalatasanteita. Citypassiin kuului kaksi käyntiä 80. kerroksen esittelytilassa sekä 86. kerroksen näköalatasanteella saman päivän aikana. Tasanteelta näki hyvin Etelä-Manhattanin alueen ja kertomukset pilvenpiirtäjän rakennusvaiheista olivat mielenkiintoisia.

image

image

Metropolitan Museum of Artiin kävelimme kauniin Central Parkin läpi. Puisto on kokonaan ihmisen tekemä, ja sen rakentamiseen kului 16 vuotta. Taidemuseo oli valtava kompleksi, nähtävää olisi riittänyt varmaan kolmeksi vuorokaudeksi. Menimme museoon klo 11 ja käytimme siellä 6,5 tuntia, emmekä silti ehtineet nähdä kaikkea haluamaamme. Lempiosiomme olivat 1800-luvun jälkeinen taide sekä nykytaiteen näyttely, missä näimme muun muassa Van Goghia, Monetia ja Picassoa. Egyptin historian näyttely oli myös mielenkiintoinen muumioineen. Amerikkalaisen taiteen siipeen emme ehtineet tutustua, mikä harmitti, mutta jääpähän tekemistä seuraavalle vierailulle!

image

image

image

Amerikassa kaikki on suurempaa kahveista, ruoka-annoksista ja ruuhkista lähtien, eivätkä museot tee poikkeusta. American Natural History Museum oli usean korttelin alueelle levittäytyvä monikerroksinen linnamainen rakennus, jonne niinikään sai uppoamaan vaivatta koko päivän. Avaruusnäyttely ja videoshow Dark Universe oli mieltä avartava ja dinosaurukset suuria. Näyttely ihmisen kehityksestä oli mielenkiintoinen, samoin intiaanien historia. Museossa oli näytillä myös mineraaleja, jalokiviä, asteroideja, eri kansojen historiaa, nisäkkäitä, matelijoita ja merieläimiä näin muutaman mainitaksemme.

image

image

Vapaudenpatsaalle pääsee ainoastaan Statue Cruises-firman lautalla. Samalla Citypass-lipulla pääsi myös tutustumaan Ellis Islandilla sijaitsevaan maahanmuuttomuseoon. Museossa oli mielenkiitoinen audiokierros, joka maalasi kuvaa ruuhkaisimmista Amerikan maahanmuuttovuosista ja prosessista, joka uuden tulokkaan oli käytävä läpi ennen pääsyä maahan. Tähänkin reissuun meillä meni yhteensä noin 5 tuntia.

image

image

Toinen maisemakohteemme oli Rockefeller-centerin näköalatasanne Top of the Rock. Sieltä oli hienot näkymät Centra Parkiin ja Empire State Buildingille. Muutoin Rockefeller-centerissä oli myös maanalainen ostoskeskus ja kuuluisa luistelukaukalo, jota emme onnistuneet kuitenkaan paikantamaan.

image

image

Viimeinen Citypass-kohteemme oli WTC-iskujen muistoksi perustettu 9/11 memorial. Pilvenpiirtäjien paikalla on tänä päivänä kaksi suurta vesiallasta, joiden ympärillä kiertävään metallireunustaan on kaiverrettu kaikkien lähes 3000 iskussa kuolleiden nimet, mukaanlukien Pentagonissa menehtyneet. Museossa oli näytteillä kuvamateriaalia, videoita ja esineitä iskupäivästä. Monissa videoissa kuultiin iskussa läheisensä menettäneiden tarinoita tai itse iskusta selvinneitä. Näytteillä oli myös esimerkiksi iskussa menehtyneiden puhelinvastajiin jätettyjä viestejä ja eräässä huoneessa oli kaikkien uhrien kuvat ja nimet. Iskun taustoja ja historiaa valotettiin näyttelyn lopussa. Käytännössä 6 tunnin museokierros meni Elinan vähän väliä itkeskellessä ja Daniilkin poti ahdistusta. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, joka oli yksi koko matkamme vaikuttavimmista kokemuksista. Nenäliinoja saa paikan päältä, mutta niitä kannattaa varata myös mukaan.

image

Muita nähtävyyksiä kaupungissa oli muun muassa komea kaupunginkirjasto ja Federal Hall muistomerkki, missä USAn ensimmäinen presidentti George Washington vannoi presidentinvalansa. Pistäydyimme myös Brooklynissa hipsterimäisellä, mutta hinnakkaalla, vintage-kirpputorilla. Huonon sään vuoksi emme kävelleet kuuluisan sillan yli.

image

image

image

Maahanmuutto on mahdollistanut koko USAn olemassaolon, jonka vuoksi etnisille ryhmille on muodostunut myös omat asuinalueensa kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin. New Yorkissa kävimme pikku-Italiassa ja Chinatownissa.

image

Viihde jäi New Yorkissa vähäiselle huomiolle, mutta määrä ei katso laatua. Kävimme katsomassa hauskan Broadway-esityksen ‘Something Rotten’ St. Jamesin teatterissa. Ostimme liput Times Squarelta TKTS:n lipunmyyntikojusta puoleen hintaan tunti ennen esitystä. Jos ei ole kovin tarkka haluamastaan näytöksestä, niin liput kannattaa ehdottomasti ostaa sieltä, jäljellä oli vielä tunnettujenkin esitysten, kuten Les Miserables, lippuja.

image

image

New York on kallis kaupunki, mutta myös säästämahdollisuuksia on. Suurin osa päiväbudjetista kului ruokaan. Sopiva tipin määrä kaupungissa oli 15-20%, joka nosti nopeasti ravintolassa nautittujen aterioiden kustannuksia. Onneksi kaupungista löytyi joka korttelista kahviloita, jotka tarjoilivat buffet-ruokaa painon mukaan hinnoiteltuna. Tällainen ruokapaikka oli mahdollista löytää mihin aikaan päivästä tahansa (varsinkin 5th avenuella buffetit olivat auki myöhään), ja salaatista, lämpimästä ruoasta ja hedelmistä koostuvan aterian sai 10 dollarilla. Koska ruoka kerättiin itse ja maksettiin tiskille, ei tippikään ollut pakollinen.

image

Vaateostoksien tekeminen tuntui olevan newyorkilaisille kuin uskonto, ja merkkituotteita myyviä outlet-kauppoja löytyi monia. Yleensä nämä olivat tupaten täynnä ihmisiä ja tavaraa. Me kävimme Century21:ssa World Trade Centerin lähellä sekä Nordström rack:ssa Union Squaren vieressä. Molemmista löytyi paljon puoleen hintaan tai paremmillakin tarjouksilla vaatteita, laukkuja, kenkiä ja kosmetiikkaa. Suurempia outlet-keskuksia on kaupungin ulkopuolella esimerkiksi Woodbury. Jos budjetti ei merkkituotteisiin riitä, niin Union Squaren lähellä, esimerkiksi 12th avenuella, on thrift shopeja, joista käytettyjä vaatteita sai 4-100 dollarilla. Hinnoittelu oli varsin järkevä tuotteen merkin mukaan.

image

New York oli hieno kohde päättää maailmanympärimatkamme. Mahtavasta matkasta huolimatta oli kuitenkin mukava kääntää nokka kotia kohti ja palata takaisin Suomeen. Mukaan tarttui paljon muistoja ja kokemuksia, jollaisia ei välttämättä enää koskaan tule vastaan. Suosittelemme reissaamista kaikille matkustamaan kykeneville, se avartaa mieltä ja maailmaa!

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s